Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Nem történt felelősségre vonás a képviselők által szétvert KRESZ-park ügyében

2018. november 08. - Váci Hírlap

Pető Tibor alpolgármester tavaly úgy nyilatkozott, hogyha a rendőrség megállapítja az elkövetők felelősségét, akkor további lépéseket tesznek az ügyben. Mióta ez megtörtént, teljes a hallgatás a történtekről. Egyelőre úgy néz ki, hogy következmények nélkül marad az elmúlt évek egyik legdurvább váci botránya.

fid.jpg

Nem árulják el kik voltak a tettesek | Fotó: Fidesz Váci Szervezete

Hasonlóan a tavalyi évhez, idén is október első hétvégéjén került megrendezésre a Dunakanyar Bor- és Pálinkafesztivál Vácon, a Zenepavilonnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy már több, mint egy éve kapott országos médiafigyelmet a váci Fidesz három önkormányzati képviselőjének balhéja.

Számos szemtanú leírása és a médiában megjelentek alapján a következőképpen rekonstruálható a történet. A három, a sajtóban meg nem nevezett képviselő, akikről annyit tudunk biztosan, hogy a Fidesz váci önkormányzati frakciójához tartoznak, a pálinkafesztiválról hazafele tartva, valószínűleg ittasan betértek a Csányi László körúton, a Vörösház mellett található Nemzeti Dohányboltba. Itt tisztázatlan okokból összetűzésbe kerültek az eladónővel, aki végül kihívta a rendőrséget.

Nem tudni pontosan milyen módon, de az eset elrendeződött, így a képviselők tovább indultak Deákvár irányába, ahol a Deákvári főtéren található, úgynevezett KRESZ-parkban, a kisiskolások közlekedési kultúráját fejlesztő tanpálya közlekedési tábláit és a park kukáit döntötték ki és törték össze.

(Természetesen egy ekkora városban, éppen a szemtanúk miatt nem maradt titokban, hogy kikről van szó, azonban ezt csak az eljáró hatóságok hozhatnák nyilvánosságra. - a szerk.)

18646507_6e937727b3e49cd578cc8f38e09884fc_wm.jpg

A szétvert KRESZ-park másnap reggel | Fotó: Váci Civil Világ

Hiába bizonyították a bűnösségét

Az eset azután kapott nyilvánosságot, hogy a Váci Lokálpatrióta Egyesület nyílt levélben szólította fel tetteseket, hogy álljanak a nyilvánosság elé. Ebből a levélből az is kiderült, hogy a 2017. október 19-i testületi ülésen el is hangzott a kérés, hogy álljanak a testület elé az elkövetők. Az ülés jegyzőkönyve szerint nem volt hiányzó, ennek ellenére minden képviselő ülve maradt.

keptest.jpg

A jegyzőkönyv szerint minden képviselő jelen volt | Forrás: vac.hu

Rejtélyes okból az ügy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfőkapitánysághoz került. Az Átlátszó tudta meg, hogy közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozás. A vizsgálat lefolytatása után a rendőrség továbbküldte az esetet a Váci Járási Ügyészségnek azzal a javaslattal, hogy a három érintett egyikét pénzbüntetéssel sújtsa. Tehát

a rendőrség szerint valóban rongáltak a képviselők

(ezek szerint a jelenlévő háromból csak az egyik), ennek ellenére a mai napig nem állt senki a nyilvánosság elé. Szintén nem tudni arról sem, hogy a váci Fidesz mikor tervez tenni valamit az ügyben.

Ez azért is érdekes kérdés, mert az akkori Fidesz szóvivő, Halász János is úgy nyilatkozott, hogy „meg kell lenni a kellő következményeknek”. Ennél is konkrétabban fogalmazott Pető Tibor alpolgármester, a váci Fidesz elnöke, aki az Átlátszónak azt mondta, hogyha

a rendőrség eljárása megállapítja a három ember felelősségét, akkor eldöntik, hogy milyen további lépéseket tesznek.

Ez megtörtént, viszont egyelőre sem a neveket, sem a következményeket nem hozták nyilvánosságra. A média újabb megkeresésére az alpolgármester már nem reagált.

Természetesen, ha elmarasztaló bírósági ítélet is születik az ügyben, akkor az egyik érintett neve nyilvánosságra kerülhet, de hivatalosan soha nem tudjuk meg ki volt a másik két jelenlévő. Ami azért szomorú, mert így minden fideszes képviselőn rajta marad a gyanú árnyéka, akik közül többen más fontos pozíciókat is töltenek be Vácon. Például Steidl Levente a város egyik legjobb hírű gimnáziumának, a Madách Imre Gimnáziumnak a frissen kinevezett igazgatója.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr2814299589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása