Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Bartos Ferenc: "szarok a nyilvánosságodra" - a rendszerváltás váci polgármesterének ténykedése

2020. október 06. - Németh E. Ádám
bartos_ferenc.PNG
Sorra szólaltat meg a Rétvári Bencéhez köthető hírhamisító oldal volt polgármesterjelölteket arról, hogy ugyan, mit is gondolnak Vác új vezetésről. Közös az összeverbuvált riportalanyokban, hogy előre lehetett tudni hovatartozásukat a közel egy évvel ezelőtti önkormányzati választás kampányában, lévén akkor is szemben álltak a jelenlegi városvezetőkkel. Majd – mivel semmiben sem számított személyükre az új vezetés – többségük sértődöttsége csak erősödött.

Újdonság, hogy a gyűlölködő oldal nemrég azt a több évtizede levitézlett Bartos Ferencet szólaltatta meg, akinek hatalomvesztése utáni az újabb választási próbálkozásánál a város nagy többsége mondott nemet a visszatérésére. Pedig a 2002-es indulásánál a Fidesz és a KDNP támogatóit is maga mögött tudhatta. Igaz, Bartos úgy indult a 2002-es választáson, hogy korábban kijelentette: abszolút visszavonul a politikától.
Mivel Bartos Ferenc immáron három évtizede volt a város polgármestere, és közben generációnyi ember nőtt fel Vácon – akik nem is hallhattak arról, hogy miként vezette a várost, milyen döntéseket hozott –, a zárójelben lévő források alapján felelevenítjük néhány emlékezetes „tettét”.
  • Több városi fenntartású óvoda és bölcsőde zárt be polgármestersége alatt. (Pest Megyei Hírlap)

  • Több, mint 1000 hektárnyi területet adott át Vác közigazgatási területéből (térítés és kárpótlás nélkül) Kosd községnek. (Levéltár XXXVIII 16. kötet - jegyzőkönyv)
    Ezernyi önkormányzati bérlakás eladását intézte.
  • Hatalmas pénzt költetett el a Duna-parti víziváros terveire, mely tervek csöppnyi része sem valósult meg soha. (Levéltár 17. kötet)
  • Tucatnyi önkormányzati épületet (iskolákat, óvodákat, lakóházakat) adott át egyházi tulajdonba úgy, hogy a képviselő-testület a döntés előtt nem kapta meg az átadandó ingatlanok listáját, csak felolvasták az ülésen a címeket.
  • A már akkor is rossz állapotú Március 15. tér 10. (és 8.) számú házak helyett a Budapesti főúti óvodát adatta át egyházi tulajdonba. Az ominózus épület, a „zöld ház” még ma is veszélyes állapotban van. (Levéltár 6. kötet)
  • A Juhász Gyula Általános Iskola egyháznak való átadására is megállapodást kötött, Bonifert Donát egykori képviselő állítása szerint testületi felhatalmazás nélkül. (Levéltár 10. kötet)
  • Úgy adott át az egyházaknak épületeket, hogy azok egy részéért nem kért kárpótlást az államtól, arról lemondott.
  • Ennek eredményeként polgármestersége után egy évtizeddel az önkormányzatnak saját forrásból (a váciak pénzéből), ötszázötven millióért kellett megépítenie a kereskedelmi iskolát a Szérűskertben. (Pest Megyei Hírlap, Váci Hírnök)
  • Bevezette, hogy a közterület ellenőrök fizetése a bírságolásuk mennyiségétől függjön. (Levéltár 15. kötet)
  • Polgármestersége vége felé megtagadta pártját, a KDNP-t, kilépett abból, miközben a jobboldali többségű testületet ezen szavakkal is illette: „a képviselő-testület nem veszi figyelembe a város érdekeit. … Mind ellenem szavazhatnak, de le nem válthatnak.” (Váci Napló 1993.)
  • A helyi ES TV szerkesztőjének egyszer így fakadt ki a dolgozószobájában: „szarok a nyilvánosságodra, azt csinálsz, amit akarsz! Érted?” (Levéltár és ES TV 1993.)
A fentiek fényében jobban megítélhető, hogy Bartos Ferencnek milyen erkölcsi és szakmai alapja van a még egy éve sem regnáló testületi többségről így nyilatkozni: „a mostani testület eddigi ténykedése enyhén szólva egyáltalán nem meggyőző, sőt inkább tragikomikusan szerény.”
Bartos Ferenc négy évét követően 1994-ben Lábai Lászlót választották Vác polgármesterévé, aki elődje sok döntését felülíratta, vezetése alatti hét évben konszolidálta a város intézményrendszerét, politikai és gazdasági állapotát.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr816229390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása