Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Előre lehetett tudni, hogy 20 milliós büntetéssel jár majd a váci Elios-pályázat

2018. december 15. - Váci Hírlap

Két héttel ezelőtt Vácon is véget ért a nyomozás az Elios-ügyben, melyet a Nemzeti Nyomozó Iroda az elhíresült OLAF-jelentés alapján kezdeményezett. Hasonlóan a másik 22 településhez, ahol az Elios utcalámpákat telepített, itt is eredmény nélkül zárult. A Nemzeti Nyomozó Irodától még dicséretet (!) is kapott a városvezetés, ugyanis megállapították, hogy projekt megvalósítása során Fördős Attila polgármester és az általa vezetett munkacsoport végig a lakosok érdekeit tartotta szem előtt.

vac-elios-alairas.jpg

Fördős Attila aláírja szerződést a lámpacseréről | Fotó: Átlátszó

Tehát a lakosok érdekeit tartotta szem előtt egy olyan projekt, amely miatt az idei évben 2 000 000 forintos részletekben összesen 20 milliós büntetést fizetett ki a váci költségvetés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. A pályázatért felelős munkacsoport tagjai Fördős Attila polgármester, Pető Tibor alpolgármester, Manninger Péter és Balkovics Péter fideszes képviselők, és Kászonyi Károly jobbikos képviselő voltak.

2010-ben ugyanezeket a lámpákat újították fel

Hogy jobban megértsük a kialakult helyzetet, 2010-ig kell visszamennünk, amikor egy EU-s forrásból finanszírozott projektben 441 utcalámpát cseréltetett ki Vácon az önkormányzat. Az EU-s támogatás feltételei között szerepelt, hogy a kicserélt lámpákhoz a következő 20-25 évben nem szabad hozzányúlni, ezzel biztosítva azt, hogy a támogatást kapó önkormányzat megfelelő minőségű munkát végeztessen a kivitelezővel.

2015-ben azonban változott a helyzet és az Elios, Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége 23 településen, köztük Vácon telepíthetett LED technológiájú utcalámpákat. A Vácon megvalósult fejlesztésbe az önkormányzat 87 millióval, az EU 421 millióval szállt be. A város pályázott az EU-s pénzre, majd miután megnyerte azt, maga is pályázatot írt ki a kivitelezésre. Ez utóbbi kiírást nyerte meg nem meglepő módon az Elios. A lámpákból 3000-et telepítettek, és kicserélték vagy átalakítottak a 2010-es lámpák felét is. Sajnos 2010 és 2015 között nem telt el 25 év, így az EU-s pályázatokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 20 042 301 forintos büntetést rótt ki a városra a szabályok megszegése miatt.

Fördős Attila nem vitatta a büntetés jogosságát.

A Vácért Lokálpatrióták Egyesület által megszerzett levelezés szerint egy szakember fel is hívta a polgármesteri titkárság figyelmét arra, hogy a megbízásban szereplő lámpák egy részét nem volna szabad kicserélni, ennek ellenére aláírásra került a szerződés.

bi_20180206_0035-1.jpg

Elios-lámpák | Fotó: 24.hu

A munkacsoport pályázata tele volt "hibákkal"

Ezt követte az idei év elején kijövő OLAF-jelentés, amelyből kiderült, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) problémákat talált a Vác által a 421 milliós EU-s támogatásra beadott pályázatban. A jelentésben hosszan taglalják a részleteket, de két fontos kifogást érdemes kiemelni.

  1. A városnak meg kellett becsülnie, hogy mennyibe fog kerülni a lámpák cseréje, így bekért három árajánlatot. A három cég (SMHV Kft., KVIKSZ Kft., Polar-Studió Kft.) ajánlatait azonban ugyanaz az ember írta és a különbség köztük annyi volt, hogy az árakat tételenként az egyikben 1,05-tel, a másikban 1,07-tel felszorozták.

  2. A másik komoly kifogásuk az volt, hogy a pályázat feltételei között szerepelt, hogy LED technológiájú lámpák esetén 100 000 óra élettartamot kell az önkormányzatnak megkövetelni a kivitelezőtől. A pályázatot átnéző műszaki szakemberek szóltak, hogy a cégek ajánlataiban szereplő lámpák ezt nem garantálják. Azt kérték a várostól, hogy kössön egy garanciális karbantartási szerződést is a majdani kivitelezővel (azaz az Elios-szal). Erre természetesen nem került sor.

Az jelentés azért javasolta a nyomozás megindítását, mert felmerült a gyanú, hogy nem véletlen hibákról volt szó, hanem az egész pályázati folyamat előre megszervezett volt, és a gyakorlatban az Elios diktálta, hogy milyen feltételeket szabjon a város a kivitelező cégnek, tehát az Eliosnak. Mindezek után, az OLAF jelentésének és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium büntetésének dacára a Nemzeti Nyomozó Iroda nemhogy bűncselekményre utaló nyomot nem talált, de még dicsérettel is illette a polgármester munkacsoportját a lelkiismeretes munkájáért.

Mit kaptunk a pénzünkért?

A lakosoknak természetesen az egyik legfontosabb kérdés, hogy az ilyen-olyan módon elkészült, büntetéssel is sújtott projekt milyen minőségben valósult meg. Az biztos, hogy a 100 000 órás élettartamra nem kapott garanciát a város. Az új lámpák fényerejéről pedig az Átlátszó végzett méréseket, amik azt mutatták, hogy a beszerelt lámpák egyszerűen nem adnak elég fényt. Bizonyos utcákban a két lámpatest között félúton 0-1 lux fényerősséget mutatott a mérőeszköz, míg a hagyományos sárgafényű lámpák esetén ez 8-9 lux volt. Az alábbi videó mutatja, hogy hogy néz ki ez a gyakorlatban.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után Kászonyi Károly, jobbikos önkormányzati képviselő, a váci Elios-pályázatot bonyolító munkacsoport egyik tagja Facebook-on reagált az állításokra. Azt írta, hogy hozzá semmilyen módon nem jutott el az információ, hogy a felújítandó lámpák között vannak, melyek büntetést vonnak majd maguk után. Valamint, hogy ő szeretett volna az Elios-én felül további ajánlatokat is bekérni, ám a munkacsoport többi tagján elbukott ez az indítvány.

kaszonyi.jpg

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr6014485942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása