Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

400 ember tüntetett Vácon a -9 fokos hidegben

2018. december 23. - Váci Hírlap

Szerdán Vácon nagyjából 400-an csatlakoztak a túlóratörvény - közkeletűbb nevén rabszolgatörvény -, a közigazgatási bíróságok és a közszolgálati média elleni országos tüntetéshullámhoz. Habár Balkovics Péter, helyi fideszes képviselő előre aggódott a köztéri bútorok épsége miatt, a tüntetés végig békésen zajlott.

vac_tuntetes_2_fit_800x10000.jpg

Táblákkal és zászlókkal a tüntetésen | Fotó: Vácért Lokálpatrióta Egyesület

A Veletek vagyunk! szimpátiatüntetés az MTVA múlt heti "ostroma" során megfogalmazott ötpontos ellenzéki követelés felolvasásával vette kezdetét. Ezt követően Matkovich Ilona, váci önkormányzati képviselő, a tüntetés főszervezője mondott beszédet, amiben elsősorban az ellenzéki szavazók, illetve az őket képviselő politikusok érdekeinek és akaratának teljes semmibevételét kritizálta a kormánypártok részéről. Követelte, hogy a közmédia ne politikai karaktergyilkosságokkal és kormánypropagandával legyen tele, hanem valódi tájékoztatást nyújtson. Valamint odaszúrt a helyi fideszes képviselőknek is, idézve az áprilisi országgyűlési választás után Facebook-ra felkerült botrányos videóüzenetből, melyet Pető Tibor alpolgármester és Bodonyi Béla, a város kulturális bizottságának tagja küldött a nem Fidesz-szavazók részére.

Beszélt továbbá arról, hogy az általa "Fidesz-bíróságoknak" nevezett közigazgatási bíróságok fogják mostantól elbírálni a fideszes képviselők korrupciós ügyeit. Ami szerinte azért problémás, mert ezeknek az élére a kormánypárt embere, az igazságügyi miniszter jelölheti ki a bírókat. Továbbá jelentős hatással lesz mindenki életére, hiszen akár a NAV-val, akár az építési hatósággal keveredünk jogi konfliktusba, ezek a bíróságok fognak igazságot tenni az állami intézmények és köztünk zajló perekben.

Összeborul-e a Jobbik?

Őt követte Lukácsi Katalin, volt KDNP-s politikus, jelenleg a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja. Ő elsősorban arról beszélt, hogy az egyház milyen szerepet kellene, hogy vállaljon politikai ügyekben. Valamint bátorította a megjelent nőket a közéletben való aktív részvételre.

Ezután Fehér Zsolt, a Jobbik váci szervezetének elnöke szólalt fel, aki arról beszélt, hogy ő már a köztévé 2006-os ostromában is részt vett, és úgyanúgy csőcseléknek nevezte őt az akkori kormánypárti média. Szerinte a Jobbiknak félre kell tennie a többi ellenzéki párttal való világnézeti különbségeit, mert csak együtt képesek megdönteni a jelenlegi rendszert.

Az utolsó felszólaló Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa volt, aki a túlóratörvény parlamenti vitájakor élőben közvetítette, ahogy az ellenzéki képviselők megpróbálták ellehetetleníteni az szavazást. Ő azt mondta, hogy a fideszes médiatúlsúllyal szembe kell szállni a helyi független médiumok támogatásával, vagy épp az ellenzéki szavazók aktívabb részvételével az internetes közösségi felületeken.

Kár volt aggódni

Habár Balkovics Péter, helyi fideszes képviselő előre aggódott egy Facebook-kommentben a köztéri bútorok épsége miatt, a tüntetés végig békésen zajlott. Bár többen megjegyezték, hogy a közterületek rongálása jelenleg inkább a fideszes képviselők asztala, utalva arra, hogy még mindig nem történt felelősségre vonás a tavaly szétvert KRESZ-park ügyében.

balko_komment.jpg

Ha nem voltál ott a -9 fokos hidegben, de kíváncsi vagy a legerősebb pillanatokra, nézd meg az eseményről készült összefoglalónkat!

Videó: Mérce

 Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr5514509692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása