Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Crossfit termet építene? Tessék, itt van a váci Duna-part 50 évre ingyen!

Rendhagyó beszámoló a márciusi testületi ülésről

2019. március 26. - Váci Hírlap

Ebben hónapban a testületi ülésről szóló beszámolónkban rendhagyó módon csak egyetlen napirendi pontról lesz szó: a váci Duna-part majdnem egészére kiadott, határozatlan idejű és ingyenes területhasznosítási engedélyt járjuk körbe. A kedvezményezett egy kajak-kenu egyesület, amelyik saját erőből és pályázati pénzből szeretne jégpályát, műfüves futballpályát és crossfit termet építeni ezen a területen, és amelyiknek az elnöke Gyulay Zsolt, korábban olimpiai bajnok váci kajakos, jelenleg állami cégvezető.

cover.jpg

Mi lesz a váci Duna-part sorsa? | Fotó: dunakanyargo.hu

Ha elolvassuk az önkormányzat honlapjára feltett beszámolót a márciusi testületi ülésről és összevetjük az ellenzéki képviselők erről szóló Facebook-posztjaival, olyan érzésünk lehet, mintha nem ugyanarról az eseményről íródtak volna. A városi összefoglalóból megtudhatjuk, hogy "csaknem félszáz napirendi pontot" tárgyaltak meg a képviselők, majd ezek közül idézik városi cégek beszámolóinak elfogadását vagy épp a színház raktárhasználatának engedélyezését.

Azonban egyetlen szót sem pazarolnak arra, hogy határozatlan időre, ingyenes területhasznosítási engedélyt adtak egy sportegyesületnek a váci Duna-part kompkikötőtől egészen a Ligetig húzódó részére. Valamint ehhez még hozzácsapták a könyvtár mögött található sportcsarnokot, azaz a Lovardát. Mivel az említett beszámolóból mindenki tájékozódhat az ülésen megtárgyalt egyéb témákról, mi ezúttal csak ezt az önkormányzat által említésre méltónak nem tartott ügyet járjuk alaposabban körbe.

Mit adtak ki? 

A fideszes képviselők által elfogadott határozat szerint a Váci Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület határozatlan időre, ingyenes területhasználati engedélyt kap a 3574/1, a 3149/7 és a 3644/1 helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú ingatlanokra. (Bár kérelmükben 50 évre igényelték ezeket, törvényileg nem lehetséges 15 évnél hosszabb, határozott idejű használati szerződést kötni.) Ezen túl az önkormányzat elkezdi kidolgozni, hogy milyen feltételek mellett hasznosíthassa az egyesület a területeket. A három helyrajzi számból az első a Duna-korzó kompkikötőtől a várig húzódó része (alábbi térképünkön pirossal kereteztük), a második ennek folytatásaként a domb és a Liget között fekvő terület (kékkel). Míg a harmadik a könyvtár mögött található, Lovarda néven ismert sportcsarnok (sárgával).

terkep.jpg

A három hasznosításra ingyen odaadott terület 

Az egyesület kérelmében közhasznú, sportcélú tevékenység folytatásához igényli a területeket, konkrétan "fedett jégpálya, nyitott és fedett műfüves futballpálya, fedett crossfit terem és egyéb sporttevékenységek végzésre alkalmas területek létrehozása" a célja. Érdemes kiemelni, hogy az elfogadott,

Vác teljes Duna-partjának hasznosítási jogát évtizedekre bebetonozó javaslat 8 oldalas, és a fent idézett felsoroláson kívül semmi nem derül ki a tervezett beruházásokról.

Ez azonban nem számított, ugyanis az ülést vezető Fördős Attila, polgármester senkinek nem adott szót (!) a szavazás előtt, így nem hangozhattak el érvek egyik oldal mellett sem.

Kinek adták ki?

A Váci Karakán Kajak-Kenu egyesület egy frissen alapított szervezet, melynek elnöke Gyulay Zsolt, rendkívül sikeres váci kajakos, aki 1988-ban Szöulban egyéniben és négyesben is olimpiai bajnok lett. Sportpályafutása után politikai karrierrel próbálkozott, 1994-ben még az SZDSZ országgyűlési képviselő-jelöltje volt, 2010-től pedig állami cégek vezető pozícióiban tűnt föl újra. A második Fidesz-kormány idején, 2012-ben ő lett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az ő vezetése alatt bonyolította le a cég a sok vihart kavart trafikpályázatokat, amit a nemzeti dohányboltok rendszerére való átállás követett. Erről akkor azt mondta egy interjúban, hogy

Engem meglep, hogy botrányról hallunk. Ha felmerülnek konkrét vádak, akkor azokat tisztázni kell. (...) Az egy furcsa eljárás, hogy most kiragadunk neveket, politikai szereplőket, celebeket, akik nyertek.

Jelenleg a szintén állami tulajdonú Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

gyulay.jpg

Gyulay Zsolt még a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjeként | Fotó: Népszabadság

Az általa vezetett Karakán egyesületről annyit lehet tudni, hogy a Váci Vasutas kajak-kenu szakosztályából kerültek át ide a versenyzők a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tavaly októberi elnökségi ülésének jegyzőkönyve szerint. Hogy pontosan milyen módon illeszkedik a profiljukba sportlétesítmények "saját erőből, illetve pályázati forrásból" való fejlesztése, az nem világos. Facebook-oldaluk egyelőre üres, az ott megadott honlapjuk címén, a vacikarakan.hu-n pedig nem található oldal.

Miért adták ki?

Miért adja oda a váci városvezetés egy újonnan alakult sportegyesületnek a teljes Duna-partot ingyen, hogy azon a lakossággal eddig semmilyen módon nem egyeztetett, semmilyen nyilvános csatornán nem kommunikált beruházásokat valósítsanak meg?

Miért hallgat el egy ilyen súlyú döntést az önkormányzat az ülésről szóló beszámolójában? Mikor lehet részleteket megtudni a megvalósítandó fejlesztésekről? Jól járnak-e majd a váci lakosok mindezzel?

Ezekre a kérdésekre egyelőre nincsenek válaszok. El lehet gondolkozni azon is, hogy hogyan mehetett át a városvezetésen akadálytalanul egy ilyen kérelem. Illetve, hogy mindebben milyen szerepet játszik Gyulay Zsolt pozíciója és kapcsolatrendszere, aki a már említett tisztségei mellett volt még a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is.

Jogos felvetés az is, hogy egy jégpálya, egy focipálya vagy éppen egy crossfit terem valóban hasznára válhat a városnak. Különösen, ha az egyesület ehhez pályázati forrásokat is tud szerezni, ami a fentiek fényében nem lenne meglepő. Azonban érthetetlen, hogyha ez az önkormányzat szerint jó lehetőség Vácnak, akkor miért sürgősségi indítványként, érdemi vita és a lakosság tájékoztatása nélkül kellett átnyomni a testületen.

Óvatosságra adhat okot, hogy sajnos nem egy olyan sportcélú beruházást láthattunk már Magyarországon, amit állami vagy uniós forrásból húztak fel, majd kiderült, hogy üzletileg veszteséges az üzemeltetése, ami után már az adott település önkormányzatának kellett állnia a számlát. Érdemes lenne tehát alaposan megtervezni, hogy mi és hol épüljön, mert Duna-partból nekünk is csak egy van.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr8714717749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása