Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Fogy a levegő váci színházigazgató körül

2019. május 21. - Váci Hírlap

Az áprilisi testületi ülésen nyilvánosságra került önkormányzati ellenőrzésből derült ki, hogy a váci Dunakanyar Színház igazgatója, Kis Domonkos Márk az elmúlt években sokmilliós értékben kötött önmagával szerződéseket a színház számlájára. Az igazgatóval szemben kezdeményezett bizalmi szavazást Fördős Attila, polgármester ekkor nem rendelte el. A májusi gazdasági bizottsági ülésen azonban személyesen kellett megjelennie Kisnek, és számot adnia a képviselőknek a vitás szerződésekről. Úgy tűnik nem volt kielégítő a magyarázata, ugyanis a képviselő-tesület, átszavazó fideszes képviselők segítségével, nem hagyta jóvá a szerződéseket. A város pénzügyi bizottsága új vizsgálatot kezdeményez, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az ügyben. A polgármester ezek lezárulta után ígérte az esetleges retorziókat az igazgatóval szemben. 

vac1-795x517.jpg

Fördős Attila, Rétvári Bence és Kis Domonkos Márk

A bizottsági ülésen Kis úgy magyarázta az önmagával és közeli hozzátartozóival kötött szerződéseket, hogy jóhiszeműen járt el, illetve "nem tudott" arról, hogy ezeket az önkormányzattal egyeztetnie kellett volna. Ilyen megbízás volt például önmaga felkérése a Megadom magam című darab rendezőjének. (Érdemes ehhez azt is hozzátenni, hogy még az ülés előtt kiadott közleményében lejárató akciónak nevezte a történteket, ami szerinte a színház tönkretételét célozza.)

Ezután azt szerette volna, hogy az elmúlt 5 évben kötött még élő, illetve már lejárt szerződéseit, melyek összértéke 40 millióra forintra rúg, utólagosan (!) hagyja jóvá a testület.

Ezt a kérelmet a bizottsági ülésen még támogatták a fideszes képviselők, azonban a név szerinti szavazás idejére megváltoztatták véleményüket. Az élő szerződések esetén 6 igen (Balkovics Péter, Fördős Attila, Kovács Ágnes, Kriksz István, Mokánszky Zoltán, Pető Tibor) és 9 nem szavazattal (Bóth János, Ferjancsics László, Kászonyi Károly, Kiss Zsolt, Krauze István, Manninger Péter, Matkovich Ilona, Steidl Levente, Vácy Károly), a lejártak ügyében pedig 1 igen (Kovács Ágnes) és 14 nem szavazattal utasította el a jóváhagyást a testület. Ezek a szerződések így felbontásra kerülnek. A város pénzügyi bizottsága emellett újabb vizsgálatot kezdeményezett, valamint az Állami Számvevőszék is vizsgálódik az ügyben. Fördős Attila, polgármester azt ígérte, hogy ezek lezárulta után megteszi a szükséges lépéseket. A színház felügyelő-bizottságának tagjai (Kovács Ágnes, Balkovics Péter, Mokánszky Zoltán) az ülésen elhárították a saját felelősségüket firtató kérdéseket.

szerzodes.jpg

Így nézett ki egy Kis-féle "háromoldalú" szerződés | Forrás: vac.hu

Az igazgató arról is beszélt, hogy szerinte az ország 10 legjobb színháza közé tartozik a váci, továbbá, hogy tavaly 3,5 millió forint nyereséggel zárták az évet. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy a színház önkormányzati támogatása a 2013-as nyitás óta 5-szörösére nőtt, és idén is 40 milliót szán rá a város. Továbbá szintén ebben az évben "kiemelt előadóművészeti szervezet" lett, így az államtól is kap egy 50 milliós segítséget.

A VéNégy Fesztiválra is árnyékot vet az ügy

A VéNégy Fesztivállal kapcsolatban is felmerültek kérdések az igazgató meghallgatásán. A fesztivál elszámolása ugyanis a színház mérlegbeszámolójában szerepel, miközben létezik egy VéNégy Fesztivál Kft. nevű cég, amelynek éppen a fesztiválszervezés lenne a feladata, és amelyik 50 millió állami támogatást kapott ehhez. Ennek miértjére Kis Domonkos Márk nem tudott érdemi magyarázatot adni. Kis eredetileg a VéNégy Fesztivál Kft. ügyvezetője is volt, azonban az ellenőrzés ezt is összeférhetetlennek találta, így tavaly nyár óta felesége, Péter Tamara tölti be ezt a posztot.

Érdemes megjegyezni, hogy Fördős Attila is azt válaszolta egy kérdésre, hogy ő csak az internetről értesült a VéNégy Fesztivál Kft. létezéséről.

2018-v4feszt-vac-4nap-40-1.jpg

VéNégy Fesztivál | Fotó: v4fest.eu

Menni vagy maradni?

A Dunakanyar Színház az elmúlt években jeleskedett a különböző támogatások begyűjtésében. Tavaly fejeződött be a 300 milliós épületfelújítás (ennek gyanús részleteiről lásd keretes írásunkat), de gondolhatunk az idén megszerzett kiemelt státuszra vagy akár a váci önkormányzat által évente kifizetett jelentős összegekre. Emellett gyakorta ad fellépési lehetőséget fideszes politkusoknak, pár hete Balogh Zoltán és Rétvári Bence tartott ott rendezvényt a párt EP-kampányának keretében. Mindezeket összevetve érdekes kérdés, hogy az ügy lezárulta után továbbra is Kis Domonkos Márk ül-e majd az igazgatói székben.

A színház sötét ügyei

Ahogy korábban már megírtuk, a Dunakanyar Színház az ott folyó szakmai munka ellenére is a “mutyizás” szinonimája lett Vácon. Ismert, hogy tavaly a felújítására kiírt 336 milliós pályázatra mindössze egy (!) cég adott be érvényes árajánlatot, ami éppen a város kulturális bizottsága egyik tagjának, Bodonyi Bélának a résztulajdonában van. (Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly áprilisban Pető Tibor alpolgármesterrel együtt a legendás “Egyszerűen senkik vagytok, hej-hej!” videóval lepte meg a város nem fideszes szavazóit.) 

 Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr3614675273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása