Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Mégse épül mobilgát Vácon - az eddig kapott 74 milliós támogatást vissza kell fizetni

2019. június 21. - Váci Hírlap

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium önkormányzatnak küldött leveléből az derül ki, hogy az "Árvízvédelmi fejlesztés Vácon" című projektet törölték az uniós forrásból támogatott fejlesztések közül. Az indoklás elég szűkszavú, mindössze annyit tudunk meg, hogy a támogatás teljesítése ellehetetlenült. Érdemes felidézni, hogy a tervek szerint 2,22 milliárd forintból megvalósuló projekt eredetileg 2018. szeptember 30-áig készült volna el. Az eddig folyósított 74.225.500 forintot kamatostul kell visszafizetnie a városnak.

64576776_2273725486228521_2683681796322754560_o.jpg

Végül csak ez a tábla készült el a projektből

A levél sajnos nem megy további részletekbe arról, hogy miért lehetetlenült el a projekt támogatása. Ha visszaemlékszünk, a váci mobilgát legalább egy évtizedre visszanyúló tervéhez végül 2016-ban sikerült forrást szereznie a városnak, az uniós pénzekből finanszírozott KEHOP program keretében. A mobil építmény a börtön melletti Barabás utcától a Gombás-patakig húzódott volna, amit a Gombás-patak torkolatát elzáró úgynevezett "műtárgy" és a patak Liget felőli partjára kerülő védmű egészített volna ki. A cél az volt, hogy az árvizek utáni kártalanítás költségeit csökkentsék egy egyszeri beruházással.

arviz.png

A meghiúsult védmű tervrajza (kattintson a nagyításért!) | Fotó: fejlesztesek.vacholding.hu

Egy 2017 márciusában tartott lakossági fórumon Pető Tibor, alpolgármester még azt mondta, hogy

most viszont már ott tartunk, hogy kiírhattuk a közbeszerzési felhívást a kivitelezési munkálatokra, tehát záros határidőn belül elkezdődhet az építkezés.

Buday Gergely pályázati menedzser ehhez hozzátette, hogy a védműnek a "Barabás utcától a Gombás-patak torkolatáig húzódó területen 2018. szeptember 30-áig kell elkészülnie". Az azóta eltelt bő két évben azonban kevés információ került ki a projekt állásáról, attól eltekintve, hogy az uniós támogatást hirdető táblán kívül nem épült semmi. Fördős Attila, polgármester még tavaly februárban is azt nyilatkozta a Pesti Srácok kormányközeli portálnak, hogy nemcsak az ismert 2,2 milliárd, hanem összesen 5,5 milliárd támogatásra van "ígérvénye a városnak". Úgy tűnik, valaki megszegte az ígéretét.

gat_lakossagiforum1.JPG

Pető Tibor 2017-ben, a fejlesztésről tartott lakossági fórumon | Fotó: vac.hu

A projekt kihirdetésekor sok váci lakó fejezte ki aggodalmát, hogy a telepítendő fémoszlopok (lásd a lenti képen) milyen mértékben változtatják majd meg a Duna-korzó látképét, illetve az is felmerült, hogy az építkezés miatt kivágásra kerülhet az Ady Endre sétányon található gesztenyesor. Ezek a félelmek a mostani fejlemények fényében már irrelevánsak. A váci árvízvédelem jövője pedig egyelőre homályos: Pető Tibor türelmet kért a testülettől, mert tárgyalnak a minisztériummal, hogy jövőre kerüljön vissza a mobilgát is a megvalósítandó tervek közé.

dsz_mobilgat5.jpg

A képen látható szentendrei mobilgáthoz hasonló szerkezetet telepítettek volna Vácra is | Fotó: 444.hu

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr1514905072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása