Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Az 5+1 legerősebb mondat a váci Fidesz kiszivárgott megbeszéléséről

2019. október 05. - Váci Hírlap

Pénteken az Alfahír publikált hangfelvételeket, melyeken Vác fideszes képviselői beszélnek arról, hogy a város költségvetése romokban hever, és ők gyakorlatilag semmit nem tettek az ügyben az elmúlt évek során. A feszült hangulatú, sörözéssel egybekötött megbeszélésen volt szó adóemelésről, a váci szimfonikusok elleni méltatlan eljárásról, illetve egymás lemajmozása sem maradt ki. Kiválogattuk a legerősebb mondatokat.

fda.jpg

Középen Fördős Attila és Pető Tibor | Fotó: Facebook

1. "Egyszer azt mondja a nemzetgazdasági miniszter, hogy "önhikit" lekértünk az elmúlt 5 évben 2 milliárd forintot, és ugyan már mutassuk be, hogy a költségvetés egyensúlyáért mi, mint önkormányzat, mint felelős gazda mit tettünk."

Az "önhiki" az önkormányzatoknak a kormány által folyósítható rendkívüli támogatás (régi nevén "önhibáján kívüli" támogatás, innen a rövidítés). Ezeket elsősorban az ország keleti megyéiben mélyszegénységben élő falvak támogatására találták ki, melyek gyakorlatilag semmilyen helyi adóbevételre nem számíthatnak. Vác azonban szintén rendszeres pályázó, a fentiek szerint az elmúlt években 2 milliárd forintot kért a városvezetés, miközben a költségvetés egyensúlyáért semmit nem tettek.

2. "Meg kell nézni, hogy ezt az 500 millió forintot milyen adóemelésekből tudjuk behozni!"

Pető Tibor Dunakeszi példáját hozta fel, ahol Váchoz képest 500 millió forinttal több jön be a városi költségvetésbe telek-, ingatlan- és építményadóból. Ezt az összeget kellene szerinte Vácon is beszedni, hogy legyen pénz a fejlesztésekre. Érdemes megjegyezni, hogy Dunakeszi lakossága nagyjából a másfészerese Vácénak, így ugyanakkora adóbevételek mellett egy lakosra nálunk jóval több befizetés jutna.

3. "Megbeszéltük mi itt, hogy mit akarunk felújítani? Márciusban indulnak a pályázatok, beszéltünk mi erről?"

A fenti idézet jól mutatja azt a problémát, hogy a jelenlegi városvezetésben teljesen komolytalanul állnak az állami pénzköltő programokhoz. Ilyen volt az elmúlt év során a "helyi piacok fejlesztése Pest megyében" nevű, melynek keretében összesen 2,2 milliárd forint jutott 20 Pest megyei településnek a piacuk felújítására. Dunakeszi például 148 millió forintot kapott. Egy másik 1 milliárd forint összértékű program a Dunakanyar szabadstrandjainak vonzóbbá tételét tűzte ki célul. Ennek keretében kapott pénzt például Zebegény, Verőce és Szentendre is. Vácnak azért nem volt esélye ezekhez a forrásokhoz jutni, mert tervek híján az önkormányzat pályázatot sem nyújtott be.

4. "...de neked be kell állni a legszarabb dolgok mögé. Mert azért lássuk be István, hunyoroghatunk, meg csinálhatunk mindent, azért a szimfonikus zenekarba beleállni, az nem volt egy hálás feladat."

Ezt Pető Tibor mondja valószínűleg Kriksz István, kisváci képviselőnek. Itt egy 2015-ös ügyre gondol, amikor a Fördős Attila vezette önkormányzat szerződést akart bontani a több évtizedes múltra visszatekintő Váci Szimfonikus Zenekarral. Ügyészségi vizsgálatot indított ellenük, meg akarták tiltani, hogy a nevükben a "váci" kifejezést használják, illetve még egy "ellenzenekar" is szerveződött Wac Civitas Szimfonikusok néven. Az ügyről részletesebben a Népszabadság írt. Most annyit megtudtunk, hogy még néhány fideszes képviselőnek is megfeküdte a gyomrát a bosszúhadjárat.

5. "Hogy mondod ezt te, bazd meg? Holnap szavazni kell Pisti, és nincs itt, a két majom elment."

Sajnos a megszólalót hang alapján nem tudjuk beazonosítani, de úgy tűnik, hogy két majomként Fördős Attilára és egy másik képviselőre utal.

+1. "Hozzál már akkor egy 5 sört, Pisti! 

- Jó, mennyit? Ki kér sört?

- 10-et."

A felvételekből a Váci Hírlap készített egy rövid összefoglalót:

 

Teljes egészében pedig itt lehet meghallgatni:

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr4515200146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása