Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Váci Duna-híd: kampányfogás vagy valódi bejelentés?

2020. március 18. - Németh E. Ádám

Több okból is érdemes fenntartásokkal kezelni Rétvári Bence friss, váci Duna-híddal kapcsolatos Facebook-bejegyzését. A térség országgyűlési képviselője ugyanis semmiféle konkrétumot és határidőt nem ír a beruházással kapcsolatban, számonkérhetetlen ígéretekből pedig már épp eleget kaptak azok, akik nem akarnak Budapestig autózni ahhoz, hogy átkeljenek a Dunán.

vaci-hid-2018.jpg

Már 2004-ben is kész tanulmányterv volt a Vácot a tervek szerint Tahitótfaluval összekötő hídról. Ez azt jelenti, hogy 16 év telt el kisebb-nagyobb ígérgetésekkel. Azt pedig az adott választási kampány döntötte el, hogy ki mikor próbálta a váciak szavazatát az új Duna-híd tervével magához édesgetni.

Legutóbb 2014-ben ígérte meg a Fidesz-KDNP, hogy megépül az új átjáró. Hat év alatt azonban sem a korábbi kormánypárti városvezetés, sem pedig a kétharmados többséggel rendelkező parlamenti képviselőcsoportjuk nem sürgette érdemben a váci Duna-híddal kapcsolatos munkálatok megkezdését.


72062093_10157985182597044_9046423692111773696_o.jpg

A leginkább kézzelfogható ígéret Rétvári írásában az, hogy a kormány Útprogramjának felülvizsgálata során fel fogják vetni a váci Duna-híd megépítését is. Fel fogják vetni. Nem tudni mikor lesz az a bizonyos felülvizsgálat. Csak a tervezés indulhat meg, az pedig 2004-ben sem volt garancia arra, hogy az érdemi munka el is kezdődik.

Ezek alapján inkább kampányfogásról lehet szó, mintsem valós, számon kérhető bejelentésről. De vajon erre miért lehet szüksége a térség országgyűlési képviselőjének, amikor a következő országgyűlési választás csak két év múlva esedékes?

Ez lehet a valódi ok


A 2019-es önkormányzati választások során több városban is jelentős ellenzéki győzelem született. Rétvári választókerületi központjában, Vácon is hatalmas többséget szereztek az ellenzéki és civil indulók. A miniszterelnök több ilyen választókerületben is felülvizsgálja sajtóhírek alapján azt, hogy ki kindulhat egyéni képviselőként 2022-ben, az erről szóló cikkekben az Rétvári Bence neve is felmerült. Minden bizonnyal bizonyítási kényszerbe került, de nemcsak saját párttársai, hanem választói felé is, akik tavaly egyértelmű és hangos nemet mondtak arra az ígérgetésekkel és befejezetlen projektetkkel tarkított politikára, amely a Fidesz csaknem tízéves ténykedését fémjelezte a Vácon

Az már egy másik kérdés, hogy Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyetteseként miért átadóünnepségekkel és számonkérhetetlen ígéretekkel van elfoglalva, amikor a koronavírus miatt valójában azokon a megelőző intézkedéseken és kórházi fejlesztéseken kellene dolgoznia, amelyek az egészségügyért is felelős minisztérium államtitkárától elvárhatók lennének. Egy ilyen helyzetben ez lenne az egyetlen, felelős politikustól elvárható magatartás. Aztán, ha elmúlik a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet, akkor az egyéni ambíciókkal rendelkező képviselők is visszatérhetnek a kampányígéretekhez. Azokhoz az ígéretekhez, amikből a váci Duna-híddal kapcsolatban már épp eleget hallhattak a választók.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr1115534186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása