Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

JOGSZABÁLYSÉRTŐBŐL EGYETEMI OKTATÓ LESZ - A VOLT SZÍNHÁZIGAZGATÓ CSALÁDI BIZNISZEI

2021. január 20. - Németh E. Ádám
retvari_doma.jpg
A hét végén robbant a hír: a pénzügyi visszaéléseiről elhíresült volt váci színházigazgató, Kis Domonkos Márk tanítani fog a színművészetin. Ugyanő arról híresült el Vácon, hogy sok formában kötött szerződést a Dunakanyar Színház igazgatójaként későbbi felesége és családtagjai érdekeltségeivel, valamint saját magával. Több, mint negyvenmillió forint értékben írt alá ilyen megállapodást Fördős Attila (Fidesz-KDNP) támogatottja. Több szerződés megkötésekor jogszabályt sértett, melynek részleteit a 2600 című lap 2019. májusában adta közre.

„Kiderült, hogy az igazgató 2013-tól rendszeresen kötött későbbi feleségével és saját magával is szerződéseket. Mindezek sok tevékenységekre vonatkoztak: reklámtervezésre és sajtótevékenységre valamint képzésre, de volt, hogy személyszállítási feladatokra is. Sőt, Kis Domonkos Márk még saját füstgépét is eladta az általa vezetett színháznak. Felesége és annak egyenes ágbeli rokona alapított egy céget 2014-ben. Pár nappal az alakulás után rögtön 14 milliós szerződést kötött ezzel a TDT nevű kft-vel a színházigazgató – azaz a férj. A családi pénzügyi szálakat tovább erősítették 2017-ben, amikor Kis Domonkos Márk és felesége létrehozta a VéNégy Kft.-t, amellyel az alapítás után pár nappal szerződést kötött az önkormányzati cég igazgatója, azaz Kis Domonkos. A saját cégéhez juttatott közpénz ekkor több, mint 2,5 millió forint volt. A színházigazgató 2018-ban egy újabb szerződést kötött saját és felesége tulajdonában álló céggel, több, mint 18 millió forint értékben.
A hatályos jogszabályok szerint ezen szerződéseket csak a tulajdonos, azaz a váci önkormányzat engedélyével köthette volna meg, azonban ilyen engedélyt nem kért – így nem is kapott – Kis Domonkos Márk.” – írta a 2600 című lap.
Kis Domonkos annak idején azzal fenyegetőzött, hogy jogi lépéseket tesz a róla megjelentek ügyében, de nem tett közzé semmiféle bírósági ítéletet, mely neki adott volna igazat.
A 2019-es családtámogatós botránya óta kiderült, hogy az Állami Számvevőszék szerint is törvénysértő módon gazdálkodott a Kis Domonkos vezette színház, ennek részleteit az önkormányzat tette közzé:
„A jelentés megállapítja, hogy a vizsgált időszakban nem állítottak össze olyan leltárt, amely ellenőrizhető módon tartalmazta volna a meglevő eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben is. Ennek alapján az éves beszámolók részét képező mérlegek sem voltak megalapozottak 2015 és 2018 között, emiatt nem volt biztosított a vagyonvédelem. A váci színház előző vezetése nem tett eleget az állam felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének sem”. A közleményben hozzáteszik: ez is törvénysértő volt.
Egyelőre nem tudni, hogy milyen tárgyak tanítását bíznák rá Kis Domonkos Márkra, de életútja és gyakorlata szerint szóba jöhetnek a NER értelmezésében alkalmazandó, családtámogatással, a pénzügyekkel és a jogszabályismerettel kapcsolatos tárgyak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr1716397082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása