Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Ezért rossz Vácnak és a váciaknak, hogy a kormány segítség helyett pénz von el

2020. április 05. - Németh E. Ádám

Hatalmas botrányt okozott az önkormányzatok újabb megsarcolásáról szóló szombati bejelentés, miszerint a kormány a beszedett gépjárműadó maradékát is elveszi a vírus elleni védekezésre hivatkozva. Az országos média több polgármestert is megszólaltatott a döntéssel kapcsolatban, Matkovich Ilona az Alfahírnek mondta el, hogy miért érinti kifejezetten rosszul a várost az elvonás.

1280px-vac_foter_reszlete.jpg

Vác polgármestere szerint a kieső ipariadó-bevétel, halasztott bérletidíj-fizetés, visszaeső turizmus, nagyobb rendezvények elmaradása csak néhány azok közül, ami miatt jóval kevesebb bevétele lehet az idén a városnak. Erre jön most a 115 millió forintos kormányzati megszorítás, amelyen a városvezetés meglepődött, mivel arra számítottak, hogy végre az önkormányzatok is segítséget kapnak, nemcsak pluszfeladatokat.

Vácon is megoldja az önkormányzat a rászorulók, főleg a vírus miatt jóval veszélyeztetettebb idős emberek ellátását, a 35 ezres településen civilek bevonásával kötik össze a felajánlókat a segítséggel.

A többletfeladatokra forrást a többi önkormányzathoz hasonlóan még nem kaptak.

Matkovich Ilona polgármester szerint több cég részletfizetési kérelemmel fordult az önkormányzathoz, amit meg is adtak, és az önkormányzati helyiségek bérlőinek egy részével is tárgyalnak a díjfizetés halasztásáról, hiszen sokan zárva tartják üzletüket.

Több olyan sportintézményt sem tudnak kinyitni, ami bevételt hozna. A polgármester szerint, ha nincs bevétel, egy idő után a fizetések is veszélybe kerülhetnek, amit az illetékes minisztériumnak még a bejelentés előtt jeleztek. A Duna-part közelsége miatt a turizmus és a vendéglátás is erősebb a környéken, de a koronavírus miatt ezek a vállalkozások sem fognak kinyitni egy ideig, ez hatalmas bevételkiesést jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr1715593868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása