Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Meghamisította a tévés újságíró kérdését a Vác Online, de még a fidelitasos válaszát is kozmetikázták

2020. szeptember 29. - Németh E. Ádám
vaco_hirhamisitok.jpg
Múlt héten a főtéri zöld házzal kapcsolatban állt ki égetni magát Rétvári Bence balkeze, a Fidelitas helyi elnöke. Szabó Csabának azonban annyira nem ment a szereplés, hogy a Vác Online nevű portál csak úgy tudta megírni az erről szóló beszámolót, hogy hírt hamisított – el nem hangzott mondatokról számolt be. Az elkészült mesét aztán maga Szabó Csaba is megjelentette oldalán, pedig ő tudhatta a legjobban, hogy a leírtak nem hagyták el a száját.

Történt, hogy a helyi TV riportere a zöld házzal kapcsolatban kérdezte az élénk fantáziájú fideszest az eseményen, azonban egy bonyolultnak semmiképp sem nevezhető kérdésre sem tudott Szabó úgy válaszolni, ahogy szerencsés lett volna. A Rétvári Bencéhez köthető Vác Online „újságírója” ezután egy el nem hangzott, a fideszes mantrákhoz jobban illő választ jelentetett meg Szabótól, valamint az elhangzott kérdést is átírta, azaz konkrétan hírt hamisított.
Csakhogy elszámította magát a hírhamisító, mert egy olyan TV-s újságíró kérdéseit hamisította meg, aki tisztában van a szakmai alapelvekkel és ezt számon is kéri. A Vác Online álhírt tartalmazó posztja alá írta meg azt, hogy pontosan mit hamisított meg a portál. A tévés újságíró miután részletesen, szó szerint idézte az elhangzottakat, így foglalta össze a valós történéseket:
„Szabó Csaba, ellentétben azzal mit a cikkben leírtak (mármint, hogy ezt a 4 milliárdot a városvezetés még nem hívta le, ezért áll ez az ügy is, mint minden beruházás Vácon) ezt mondta: Ez a 4 milliárd forint turisztikai pénz, amit az önkormányzat nyert el még az előző ciklusban, én a saját tudomásom szerint ezt igazából nem nekem kéne megmondani, de úgy tudom, hogy semmilyen hátrány nem éri a váci önkormányzatot. De viszont meg, ha éri, akkor miért nem élnek jogi, meg más lépésekkel?”
Mint a TV-s újságíró folytatta:
„Tehát Szabó Csaba az önök állításával szemben nem mondta azt sem, hogy „2-300 millió forint kellett volna, ami nyilvánvalóan csak a biztonságossá tételére lett volna elegendő, s amely után ma az épület állaga nem veszélyeztetné a lakosságot” – ugyanis akkor önmagával keveredett volna ellentmondásba!”
A TV-s újságíró kommentjéből az is kiderül, hogy nem csak a válaszokat, hanem az általa feltett kérdést is meghamisította a Vác Online.
Az eset tanulsága, hogy a Vác Online egy hírhamisító oldal, amely már egy sajtótájékoztatón elhangzó kérdéseket és válaszokat sem úgy adja közre, ahogy az elhangzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr2016221494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása