Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

A fideszes holdudvar gyerekes bosszúja - Vidnyánszky-féle kultúrafoglalás Vácon

2020. október 01. - Németh E. Ádám
szynhaz_vidny.jpg

Miközben a nagyobb színházak hónapok óta harcolnak az állami kultúrpolitika módszerei ellen, a színművészeti főiskola Vidnyánszky-féle elfoglalási szándéka ráirányította a közvélemény figyelmét a színházi világ függetlenségi harcaira. A fideszes NER-politika azonban nem csak az országos jelentőségű intézmények bedarálásán dolgozik: például a váci, tőlük független színházat is uralmuk alá hajtanák. Mint ahogy ez működhetett is – több törvénysértéssel és családi bizniszekkel – az előző években.

Mint ismeretes, pár hónapja a fideszes hatalom törvényt módosított, azóta az állami támogatásban részesülő színházak sorsa felől a többségében a kormányzat által kijelölt emberek dönthetnek. A tulajdonos váci önkormányzat épp azért utasította el a közös működtetés lehetőségét, mert nem akarta, hogy visszatérjen a törvénysértő világ. Miközben a művészet szabadságának megőrzése volt a fő cél, a Rétvári Bencével fémjelzett állami akarat könnyen visszarepíthette volna Kis Domonkos Márkot az igazgató székbe.
Annak ellenére hozhatták volna vissza a volt igazgatót, hogy még a fideszes befolyás alatt levő Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján is szabálytalanságok sorát követte el a Váci Dunakanyar Színház élén, és vezetőként zsíros bevételhez juttatta hozzátartozóit vagy azok cégeit.
Miután Kis Domonkos márciusban távozott, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatói álláshelyére Vác önkormányzata nyilvános pályázatot írt ki és minden törvényi előírást betartva az igazgató előadó-művészeti szakmai bizottsági véleményező meghallgatását is összehívta. Az álláshelyre egy pályázat érkezett, noha a fideszes „szakemberek” is ugyanúgy jelentkezhettek volna.
kdm_szerzodes_2.jpg
A NER és Rétvári Bence minisztériuma úgy intézte, hogy „régi harcostársakat”, illetve az államtól függő embereket delegált a meghallgatást végző bizottság helyeinek többségébe, semmit sem bízva a véletlenre. Kik ők?
  • Kis Domonkos Márk: akinek igazgatósága alatt törvénysértő módon működött a színház;
  • dr. Révész Mária: volt baranyai Fidesz-elnök, miniszteri tanácsadó;
  • Pataki András: a Soproni Petőfi Színház igazgatója. (Az intézményt működtető Pro Kultúra Kft.-t érintően szintén a napokban jelent meg az ÁSZ törvénytelenségeket feltáró jelentése. Patakit korábban szoros szerződéses kapcsolat kötötte a Kis Domonkos vezette váci színházhoz.)
  • Seregi Zoltán: Rétvári Bence mai államtitkár társának egykor helyettese volt;
  • Nemes Dávid: az EMMI egyik államtitkárának korábbi munkahelyi gazdasági vezetője.
Ahogy a színművészeti főiskola függetlensége, úgy a váci színház mindenkitől független, egyetlen pályázója, dr. Varga Katalin sem tetszett az állami többségű grémiumnak, a NER embereinek. A döntésük azonban nem döntő, mivel a tulajdonos önkormányzat képviselő-testülete dönt a pályázatról, nem pedig a Vidnyánszky-féle, mindent maga alá söprő kultúrpolitika emberei.
A NER-es műbalhé, a meghallgatásnak álcázott állami erőfitogtatás ellenére a színház jól működik: a Váci Dunakanyar Színház közel teltházzal nyitotta meg az új évadot. Tette mindezt akkor, amikor a fővárosi színházakban is 30-40%-os a jegyfoglalási arány. A közeljövőben olyan új és ismert előadások kerülnek a színpadra, amelyben országosan népszerű, nagynevű művészek lépnek fel. Teszi ezt a színház a korábbi költségvetés töredékéből, átláthatóan, tisztán - a közpénzekkel felelősen gazdálkodva.

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr1016223862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása