Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Pad megy, szobor jön - így fog kinézni a Duna-parti szoborpark

2018. december 04. - Váci Hírlap

Nemrég részletesen beszámoltunk arról, hogy a novemberi testületi ülésen Fördős Attila polgármester sürgősségi indítványként átvitte a fideszes képviselőkön a korábban még általuk leszavazott, összesen 35 milliós kiadást jelentő Sajdik-gyűjtemény és Duna-parti szoborpark ötletét. Bár mindkét vétellel kapcsolatban fogalmazódtak meg kritikák, a szoborpark esetén különösen aggályos, hogy a Duna-korzó egy frekventált részét venné el a mozgásra vágyók elől. Utánajártunk hogy nézne ki pontosan a tervezett park.

szobrok.jpg

Két idekerülő alkotás: a Kendős nő (j) és a Fésülködő nő (b) | Fotó: kozterkep.hu

A 13 szobor Nagy Sándor, tavaly elhunyt, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Kőtalapzatukkal együtt 2 méter magasak lesznek. A szobrokat a Duna-korzó strand előtti füves részén állítják fel, egészen pontosan a képen látható területen.

ffad.jpg

Az előtérben lévő két pad eltávolításra kerül a kiállítás miatt, mivel a meghívott művészeti szakértő véleménye alapján rontanák az összképet. A szobrok elhelyezkedését az alábbi rajz mutatja. (A fekete négyzetek jelölik a szobrok, a sárga téglalapok az eltávolítandó padok helyét.)

dunapart.jpg

Érdemes megjegyezni, hogy Nagy Sándornak négy szobrát már most is megtekinthetik az érdeklődők Vácon, a Pannónia Ház udvarán (Köztársasági u. 19.).

Mi és mennyiért?

Némi trükközésre volt szükség, hogy megtörténjen a kép- és szoborvétel ugyanis első körben minden érintett városi bizottság leszavazta a javaslatot, figyelembe véve a nehéz helyzetben lévő városi költségvetést. A november 22-i ülésen Fördős Attila polgármester sürgőséggel nyújtotta be ugyanazokat a javaslatokat, arra hivatkozva hogy a szobrokra csak december 10-ig él az ajánlat. A Sajdik-gyűjtemény esetén nem volt hasonló indoklás. Ilyenkor már nem kötelező kikérni a bizottságok szakvéleményét, hanem azonnal szavazásra lehet bocsátani az indítványt. Meglepő módon

ugyanazok a fideszes képviselők ezúttal támogatták a vételt, akik a fent említett bizottságok tagjaiként még elutasították azt.

A Sajdik-gyűjtemény 202 képből áll, melyből 51 darab az alkotó Sajdik Ferenc tulajdona, aki adományként, ingyen átruházta ezeket a városra. A maradék 151 kép Papp László, váci műgyűjtőé, ezeknek ára 32 000 000 forint, míg a szoborpark kialakítása további 2 000 000 forintot tesz ki. Érdekesség, hogy a jegyzőkönyvben a 13 szobor eszmei értékét 150 millió forintban állapítják meg, azonban a piaci árukat nem próbálják megbecsülni.


fid.jpg

Ugyanazok a fideszes képviselők támogatták a vételt, akik a fent említett bizottságok tagjaiként még elutasították azt

Papp László is ringbe szállt

Egy olvasónk hívta fel figyelmünket, hogy az egyik érintett, Papp László a Sajdik-gyűjteményt eladásra kínáló műgyűjtő egy váci Facebook-csoportban azt írta, hogy személyesen jelen volt azokon a bizottági üléseken, ahol szerinte megszavazták az indítványokat.

paplaci2.jpg

Az októberi 18-i testületi ülés jegyzőkönyvében megtalálható, hogy a szoborpark ügyét az öt városi bizottságból három (3-5. oldal), a Sajdik-gyűjteményét kettő (51-52. oldal) tárgyalta és mindegyik leszavazta azokat.

sajdiknem2.jpg

A pénzügyi bizottság elutasítja a Sajdik-gyűjtemény megvásárlását

oktatasibizjo.jpgAz oktatási bizottság elutasítja a szoborparkot

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr7814412318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása