Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Napokkal az átadás előtt alapították a céget, amelyik a 40 milliós veszteséget termelő mélygarázst takarítja

2019. március 09. - Váci Hírlap

Nemrég írtunk róla, hogy az újonnan megnyílt mélygarázs a tavalyi évben 40 millió forint veszteséget termelt a városi költségvetésnek, amihez nagyban hozzájárultak az elszálló üzemeltetési költségek. Érdekes egybeesés, hogy mindössze pár nappal a létesítmény átadása előtt alapították a céget, amelyik meghívásos közbeszerzésen nyerte el a takarítási munkákat.

melyg.jpg

Fördős Attila a váci mélygarázs átadó-ünnepségén | Fotó: vac.hu

Ahogy korábban írtuk, a Váci Városfejlesztő Kft. 2018-as beszámolója szerint parkolási díjból kicsivel több, mint 13 millió forint folyt be, szemben az üzemeltetésre elköltött 53 millióval. Azaz 40 milliós veszteséggel nyitott első működési évében a váci mélygarázs. Érdemes kiemelni, hogy bár a 2018 januárjától ismét fizetős felszíni parkolás 69 millió forintot hozott a városnak,

a mélygarázs veszteségei miatt összességében majdnem nullszaldóssá vált a parkolóhelyek üzemeltetése Vácon.

Ez "bravúros" teljesítmény, hiszen az üzleti tevékenység alapvetően annyiban merül ki, hogy az önkormányzat a saját tulajdonában lévő területek használata után pénzt szed be.

Sajnos a jövőbeli kilátások sem túl biztatóak. A 2019-es költségvetés alapján a város vezetése arra számít, hogy az üzemeltetési költségek idén 65 millió forintra nőhetnek, miközben még alacsonyabb, alig több, mint 10 milliós bevételt remélnek. Ez nagyjából 55 millió forint veszteséget jelenthet 2019-ben.

Bár a Váci Városfejlesztő beszámolójából nem derül ki, hogy a kiadások pontosan milyen tételeket takarnak, annyit lehet tudni, hogy a létesítmény takarítására körülbelül havi 1 millió forintot költ a város.

A munkát a Turul-Hungary Kft. végzi, amelyet 2017. december 8-án alapítottak, nagyjából egy héttel a mélygarázs átadása előtt.

A feladatra kiírt pályázat azonban meghívásos volt, így akár referenciát is felmutatni képes takarítócégek helyett két őrző-védő céggel kellett versenyeznie a frissen alakult kft.-nek. Külön érdekesség, amint a Vácért Lokálpatrióta Egyesület cikkéből kiderül, hogy az egyik versenytárs az az NBH Security Kft. volt, amelynél Czinege Pál, a Turul-Hungary alapítója is dolgozik.

turul.jpg

A Turul-Hungary Kft. cégadatai | Forrás: ceginformacio.hu

A bevételi oldalon is vannak problémák

Habár a fő problémát az elszálló kiadások jelentik, fontos kiemelni, hogy önmagában a költségek csökkentése még nem biztosítaná az üzemeltetés sikerességét. Hiszen az eredeti tervek szerint a létesítmény 11 év alatt visszahozta volna 2 milliárd forintos bekerülési költségét. Ehhez évente majdnem 200 milliós profit kellene, ami még akkor is irreális elvárásnak tűnik, ha a jelenlegi 200 forint/órás parkolási díjat felemelnék az akkori tanulmányban használt 280 forint/órára. Annyi biztos, hogy jelenleg az éves fenntartásának negyedét is alig tudja kitermelni a váci mélygarázs, amit semmilyen előzetes üzleti számítással nem lehet igazolni.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr414679278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása