Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Leáldozott a vasútállomáshoz vezető cseresznyefasornak

2019. március 27. - Váci Hírlap

A márciusi testületi ülésen döntés született arról, hogy a Széchenyi utca vasútállomáshoz vezető szakaszán található cseresznyefasor elöregedett fáit más, hasonlóan szép virágokat nem hozó fafajtákra cserélik. Ezzel sajnos a megpecsételődött a tavasszal a váci vasútállomás képéhez szorosan hozzátartozó rózsaszín lombok sorsa. Cserébe ígéret született arra vonatkozóan, hogy a Karcsú Arzén és a Szilassy utcában telepítésre kerülhet egy hasonló fasor.

cseri.jpg

Cseresznyevirágzás a váci vasútállomás felé vezető utcában | Fotó: dunakanyargo.hu

A Mezei Helga, városi főkertész által vezetett állapotfelmérés szerint 24 elhalt fát mindenképpen cserélni kell a jelenlegi 36-ból, illetve további 4 faverem üres, ezekbe is új növények kerülhetnek. A vizsgálat eredménye szerint a pusztulást egy Verticillum nevű növénykorokozó váltotta ki. Mivel a betegség átterjedhet a még egészséges fákra, illetve a talajban is megmaradhat, ezért nem ajánlják ennek a fajnak, a japán díszcseresznyének az  újraültetését. Helyette a kórokozóra nem fogékony fajtákét, melyek között lehetőségként felmerült az oszlopos tölgy, az oszlopos vérbükk és a gömb páfrányfenyő.

fak.jpg

Oszlopos tölgy, oszlopos vérbükk és a gömb páfrányfenyő (b-j) a lehetséges jelöltek

Ellenzéki képviselők, illetve a választókerület fideszes képviselője is érvelt amellett, hogy továbbra is maradjanak a cseresznyefák. Nem világos ugyanis, hogy pontosan hány évig virágozhatnának az újonnan ültetett példányok, a 28 fa pedig összesen kevesebb, mint 1.500.000 forintba kerülne a költségvetésnek. Ezért szerintük érdemes lenne ennyit kockáztatni Vác egyik ikonikus látképének megőrzéséért. (Arról, hogy mi másra ad ki az önkormányzat ennél nagyságrendekkel nagyobb pénzeket idén, itt olvashat részletesebben.)

Végül mindegyik fideszes képviselő elutasította ezt a javaslatot, így jöhetnek a fent említett új fajok. Első körben csak a már elhalt egyedek, tehát a mostaniak háromnegyede kerül lecserélésre, de

idővel valószínűleg teljesen eltűnnek a cseresznyefák a Széchenyi utcából. 

Cserébe ígéret született arra vonatkozóan, hogy a Karcsú Arzén és a Szilassy utcában telepítésre kerülhet egy hasonló fasor.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr7914718977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása