Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

A közút-karbantartás és a köztisztaság az idei költségvetés legnagyobb vesztesei - a reprezentációs keret maradhat

Beszámoló a februári testületi ülésről

2019. február 28. - Váci Hírlap

Összesen 50 milióval jut kevesebb idén a közutak karbantartására, parkfenntartásra és a közterületek tisztántartására. Ez is kiderült a februári testületi ülésen, ahol a város 2019-es költségvetését vitatták meg a képviselők. Többek között megépülhet majd a Damjanich téri lámpás zebra, lesz szoborpark a Duna-korzón és 40 millióval támogatjuk a Dunakanyar Színházat, ahol érdekes szerződésekre hívták fel a figyelmet ellenzéki képviselők. Összefoglaljuk, amit tudni érdemes!

dsc0009-700.jpg

Mielőtt a testület a 2019-es költségvetés megtárgyalásába fogott volna, még sor került az előző évi büdzsé utolsó módosításainak elfogadására is. Ez gyakorlatban az elmúlt év forráshiány miatt meg nem valósult beruházásainak leltárja. Ilyen projektek voltak a kerékpárutak felújítása, a Sirály utcai óvodában található építési terület megszüntetése, a Hársfa utcai óvoda tetőszigetelése vagy a Jávorszky Ödön Kórház szakrendelőihez (az SZTK-hoz) tartozó parkolóhelyek bővítése.

Ezt követően a testület elfogadta az idei költségvetést, amelynek felújításra szánt forrásai között ott szerepelnek a kerékpárutakra (15 millió forint) és az óvodaépületekre (10 millió forint) szánt összegek. Tehát pontosan azok, melyeket már tavaly is beterveztek, végül azonban másra kellett a pénz.

Az ellenzéki képviselők egyet nem értésüket fejezték ki, hogy az elég nagy port kavart Duna-parti szoborpark belekerült a költségvetésbe, valamint, hogy a város reprezentációs (fogadásokra és ünnepségekre szánt) kerete egy forinttal sem csökkent a tavalyi évhez képest (85 millió forint). Az ellenzéki költségvetési javaslatok végül egytől egyig elutasításra kerültek. A legmeglepőbb változás, hogy a közutak kezelésére, parkfenntartásra és a köztisztaságra összesen 50 millióval kevesebbet tervez költeni a város idén. Ez azért is érdekes fejlemény, mert közvélemény-kutatásunk eredménye éppen azt mutatta, hogy ezek azok a területek, amelyekre a helyiek szerint leginkább érdemes lenne áldozni.

Jó hír, hogy most már remélhetőleg tényleg megvalósul a Damjanich térnél egy lámpás zebra kialakítása (26 millió forint), ami messze a legbalesetbeszélyesebb pontja a váci közutaknak. Tavaly novemberben egy autós ütközés helyszínelése még tartott, mikor elgázoltak egy gyalogost, aki a kijelölt átkelőn próbált átjutni a másik oldalra. Ezen felül a Deákvári főtér és a Naszály utca között (40 millió forint), illetve a Gombási út Szederfa sor és Kiszsobrák utca közötti szakaszán várható útfelújítás (48 millió forint). 

Érdemes még megemlíteni, hogy a Dunakanyar Régió, fideszes sajtóorgánum is kap 4 millió támogatást a váciak büdzséjéből, miközben tanulmányi támogatásra 3 millió, gyógyszertámogatásra pedig 1 millió (!) forintot fordít a város.

52692359_923306134538821_6565780092386017280_o.jpg

Kátyúzás a Zöldfa utcában - erre idén kevesebb jut | Fotó: Facebook

A Dunakanyar Színház érdekes ügyei

A fenti összegekkel érdemes összevetni, hogy a Dunakanyar Színház működésére idén 40 millió forint jut. A színház neve többször is felmerült az ülés folyamán, mivel ellenzéki képviselők szóvá tették, hogy az igazgató, Kis Domonkos Márk az elmúlt években több milliós értékben kötött önmagával szerződéseket a színház nevében.

Sajnos a Dunakanyar Színház az ott folyó színvonalas szakmai munka ellenére is a “mutyizás” szinonimája lett Vácon. Ismert, hogy tavaly a felújítására kiírt 336 milliós pályázatra mindössze egy (!) cég adott be érvényes árajánlatot, ami éppen a város kulturális bizottsága egyik tagjának, Bodonyi Bélának a résztulajdonában van. (Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly áprilisban Pető Tibor alpolgármesterrel együtt a legendás “Egyszerűen senkik vagytok, hej-hej!” videóval lepte meg a város nem fideszes szavazóit.)

A cikkhez felhasználtuk a Vácért Lokálpatrióta Egyesület és a SZAVAD Egyesület Facebook-oldalain közzétett beszámolókat.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr6914653437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása