Vác közéleti hírportálja

Váci Hírlap

Csónakház biztosan épül, nem biztosan pedig sok minden más is

2019. március 30. - Váci Hírlap

Két nappal ezelőtti cikkünkben írtuk, hogy a legutóbbi testületi ülésen határozatlan időre, ingyenes területhasznosítási jogot szavazott meg a testület a váci Duna-part kompkikötőtől Ligetig húzódó részére, valamint a Lovarda területén található sportcsarnokra, amelynek kedvezményezettje a Gyulay Zsolt, korábbi olimpiai bajnok váci kajakos, jelenlegi állami cégvezető által elnökölt Karakán Kajak-Kenu Egyesület. Beszámolónkban megemlítettük, hogy az egyesület Facebook-oldala egyelőre üres. Ez most már nem igaz, ugyanis a hírek hatására részletesebben is beszámoltak a terveikről, néhány kérdést megválaszolva, többet pedig nyitva hagyva. Bár a Facebook-posztban kiemelték, hogy nem akarnak politikai játszmákba keveredni, a váci Fidesz így is védelmébe vette a tervezett projektet egy drámai, "A keselyűk dala" című írásban.

cover.jpg

Fotó: dunakanyargo.hu

A Karakán egyesület posztja szerint a megkapott három területből, az Ilona utca alatt fekvő, jelenleg leginkább kutyafuttatóként használt részen épülne fel az egyesület csónakháza. (Ahogy korábban írtuk, a Váci Vasutas kajak-kenu szakosztályának sportolóit vette át a Karakán, jelenleg az ő csónakházukat használják.) Az új létesítmény emellett az egyesület által üzemeltetett, üzleti célú vízitúra megállóhely is lesz. Ennek látványterve látható az alábbi képen.

csonak1.jpg

A csónakház és vízitúra megállóhely látványterve | Fotó: Váci Karakán Kajak-Kenu Egyesület

Ha a vízitúra megállóhely ötlete ismerős az olvasónak, az azért lehet, mert ez pontosan a 2016 óta köztudatban lévő, "Vizes Sportok Háza" néven emlegetett projekt megvalósítása lesz. Ez a turisztikai célú, pályázati pénzből épülő létesítmény foglalja majd ezek szerint magába a Karakán egyesület csónakházát. A Karakán fő célja a "darabjaira hullott" váci kajak-kenu fellendítése. (A város másik kajak-kenu egyesülete, a Liszt Ferenc sétányon található Váci Kajak-Kenu SE azonban továbbra is tőlük függetlenül fog működni.) Bár mind az egyesület, mind az önkormányzat hangsúlyozta, hogy a város csak a területet biztosítja, valójában a nagyrészt uniós forrásból finanszírozott projektre egy 2018-as testületi döntés szerint idén 30 millió forintot szán a váci költségvetés.

A fenti épület terve mellett írnak még a vár alatti játszótér mögött található, régen teniszpályaként üzemelő terület, illetve az amellett fekvő, főleg autós gyakorlópályaként működő betonplacc hasznosításáról. A cél egy komplex sportcentrum kialakítása, aminek a szolgáltató létesítményeiből befolyó bevétel finanszírozná az egyesület szakmai tevékenységét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeken a részeken pontosan mi épülne, ugyanis a poszt alatt egy kommentjükben azt írják, hogy "nincs több terv további létesítményekre, az csak egy későbbi lehetőség". Arról nem esik szó, hogy a Lovardát milyen módon érintik majd a fejlesztések. Viszont megjegyzik, hogy ezek a részletek mind megtalálhatóak voltak a testület által megszavazott kérelmükben, azonban ennek az önkormányzat honlapjára kitett dokumentumban nem lelni nyomát.

Álhírek és politikai szélhámosok?

Külön érdekesség, hogy bár az egyesület posztjában leszögezi, hogy politikai játszmákkal nem kíván foglalkozni, Fördős Attila, polgármester és Pető Tibor, alpolgármester szerdán, a Váci Polgári Estek néven futó kampányrendezvényükön hosszan beszéltek a projektről.

Ők úgy tűnik egy alternatív verzióról tudnak, ugyanis Pető Tibor szerint az egyesület azzal kereste meg őket, hogy a tervben lévő csónakházat "tenisz-, foci-, röplabdapálya és egy kis vendéglő" egészítené ki. Érdemes emlékezni, hogy a testületi ülésen megszavazott kérelemben még "fedett jégpálya, fedett és nyitott műfüves futballpályák, crossfit terem" és egyéb létesítmények szerepeltek. Miközben az egyesület szerint jelenleg a csónakházon kívül nincs további terv.

(Az Estről szóló, "A keselyűk dala" című Facebook-posztban a fentiek mellett szó van olyan "politikai szélhámosokról", akik virágokat ültetnek kátyúkba, majd kiposztolják, hogy a jelenlegi városvezetés alatt virágok nőnek az aszfaltból. Kifejezetten ajánljuk elolvasni! - a szerk.)

 

Mindenesetre, ahogy korábban is írtuk,

óvatosságra adhat okot, hogy sajnos nem egy olyan sportcélú beruházást láthattunk már Magyarországon, amit állami vagy uniós forrásból húztak fel, majd kiderült, hogy üzletileg veszteséges az üzemeltetése, ami után már az adott település önkormányzatának kellett állnia a számlát.

Különösen igaz ez a mostani esetben, hiszen Pető Tibor is arról beszélt, hogy "Dunakeszi és Szob között mindenhol ki lehet kötni, lehet sportolni, ebédelni - Vácon még nem!", tehát a vízitúra megállóhely jól bejáratott, komoly konkurenciával szemben kell majd, hogy működjön és profitot termeljen, miközben a sportegyesület szakmai munkáját sem zavarhatja. Mindeközben olyan kérdésekre egyelőre nincs válasz, hogy mit lehet majd kezdeni az épp a megvalósuló csónakház alatt, a vízituristák hajóinak kikötőhelyénél a Dunába folyó szennyvíz-elvezető csatornával.

Legyél képben Vácon! Kövess minket Facebookon: facebook.com/vacihirlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vh.blog.hu/api/trackback/id/tr2214728181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása